Både Nordmenn og innvandrere har ansvar for integrering.

Jeg har vært i Norge siden jeg flyttet fra Japan i desember 1994. Til tross for at Norge har en svært forskjellig kultur fra Japan, trives jeg i svært høy grad, og dette er jeg sikker på at mange av de norske vennene mine har spilt en viktig rolle for å hjelpe meg å integrere meg her i landet.

Det finnes dessverre mange innvandrere som ikke trives i Norge og bare klager om samfunnet sammenliknet med sitt fedreland (eller annet land som en føler som det andre fedrelandet sitt). Hvorfor klager de så mye? Er landet deres perfekt? Tja, jeg tror ikke at det finnes noen land som er perfekte. Man får nok høre at nordmenn vil si, ”Gå hjem!”.

Jeg mener selvfølgelig ikke at de må reise tilbake til hjemlandet sitt fordi de klager for mye. Men jeg ønsker at alle innvandrerne trives i det nye livet i Norge i stedet for å klage for mye. Det ser sannsynligvis ut til at det er typisk at innvandrere som ikke trives i Norge ikke har så mye kontakt med nordmenn.

På andre siden finnes det nordmenn som har giftet seg med en utenlandsk ektefelle uten å støtte han/henne med å integrere seg her i landet. Når den ene blir invitert til en fest av noen fra samme land eller land som har samme kultur, blir den andre ektefellen ikke med han/henne. Hva som skjer i slik fest er at det samles mange folk fra samme land og koser seg uten ektefellen sin, da kan det hende at noen eller flere i denne festen vil begynne å klage om Norge. Dette synes jeg svært ubehagelig. Det hjelper ikke for innvandrerne bare å klage, ikke er det koselig for nordmenn heller.

Jeg vil gjerne derfor foreslå noen råd til alle i Norge for å hjelpe innvandrere å integrere seg her i landet, og samtidig få både nordmenn og innvandrerne til forstå hverandre.

1. Ikke gå glipp av sjansen til å møte andre foreldre på skolen
Til tross for skolen til barnet ligger i nærheten til hjemmet, bør foreldre følge barnet sitt til skolen. Da kan foreldrene møte andre foreldre og etter hvert blir de kjent med hverandre. Husk å si ”hei” til den andre, både foreldrene og personal på skolen. Selv om det er bare et par minutter man møtes i begynnelsen, blir man vant til å hilse på hverandre når man møtes i hverdagen. Hvis du fortsetter dette, er det lettere å begynne å prate om noe sammen. Dette er en av de letteste måtene for innvandrerforeldre å møte nordmenn.
Ikke nøl med å møte opp på foreldermøte eller fest med mange fremmede! Du må i hvert fall prøve å møte de ukjente folkene. Ved en avslutningsfest begynn å spørre den som sitter ved siden av deg hvor han/hun bor for eksempel, deretter fortell din sak, for eksempel hvor du bor og hva du synes norsk mat osv…

2. Bli kjent med vennene til din ektefelle
Dette er noe jeg vil legge vekt på som er meget viktig for paret med norsk og ikke-norsk (kan gjelde også paret med to ulike kulturbakgrunner, ikke nødvendigvis norsk og ikke-norsk). Selv om det høres uvanlig ut for deg, gå til festen sammen med din ektefelle. Det er ofte i festen noen som ikke er fra samme kultur som din ektefelle.
Bli kjent med særlig dem som også kommer fra samme land som din partner. Da er det lettere for deg å lære kulturen som din partner tilhører, og samtidig hjelper du din kone/mann og vennene å integrere seg her i landet. Å gå på fest sammen med partneren din hjelper ikke bare til å hjelpe på integrering, men er også fornuftig for forholdet deres. Dere får kose dere sammen og det er jo viktig å ha noe felles!

Dette er så viktig for innvandrerektefeller å bli kjent med vennene til ektefellen fordi det å bli kjent med andre nordmenn hjelper absolutt på å integrere seg i det norske samfunnet. Jo flere norske venner man får, desto mer forstår man kulturen, det blir lettere å bli selvstendig, og det hjelper enda mer på å få integrere seg mer!

3. Ikke snakk engelsk!
Språkproblemer er ikke bare hos innvandrere med lav status, men jeg mener at det også er et stort problem blant akademikere!

De utenlandske akademikerne har mange norske kolleger som snakker flytende engelsk som da er et av de største problemene, og de føler derfor ikke noe behov til å lære norsk. Det finnes mange utenlandske akademikere som har vært i Norge i mange år uten å lære norsk. De hevder at de altfor er travelt opptatt og ikke har tid til å lære norsk.
Men jeg mener at det å lære et språk ikke er bare for å kommunisere med andre, men også er måten å lære kultur i landet. For eksempel når man oversetter en tekst til et annet språk, går det ikke ofte i ord til ord eller uttrykk til uttrykk, men man må ta hensyn til kontekst og kulturforskjell.

Hvis man ikke lærer språket der man har vært bosatt i mange år, mister man så mye viktig informasjon, og man legger dessverre ikke merke til dette. Hvis man får en norsk kjæreste eller gifter seg med en etnisk nordmann, vil man få et problem med familieforhold. Hvorfor? Jo fordi man glipper av sjansen til å bli kjent med hans/hennes norske familie. Individuelt kan det være mulig å bli kjent med hverandre, men hva med at flere samles på et sted? Man må kunne forstå norsk slik at man får bli i et felleskap med familien. Man kan jo ikke unngå å møte med den andre sin familie.

Prøv å sitte sammen med den norske familien når de sitter og prater sammen. Til tross for at man ikke kunne forstå godt i begynnelsen hva de snakker om, skulle man litt etter litt å kunne begynne å forstå samtalen, og samtidig ville man bli akseptert av familien som en del av familien eller som en av vennene. Når man blir vant til å være sammen med familien, vil man lett prate med dem og bli venner.

Nordmenn er kanskje ganske sjenerte og det kan gjøre for de fremmede vanskelig å bli venner med dem, men det betyr ikke at nordmenn er uvennlige, det er bare kulturforskjell. Og dette er ikke minst svært viktig: Ikke klag så mye om norsk kultur! Da kan du risikere å miste kjæresten din.

4. Innvandrer må bosette seg spredt
I tillegg til alle disse forslagene vil jeg foreslå et bosted der en kan blandes med både nordmenn og innvandrere. Frp hevdet at noen steder i Norge er som en ”ghetto” av innvandrere, og det kan tolkes at det finnes steder der de fleste i befolkningen er innvandrere og at det finnes få nordmenn.

Dette må forandres, mener jeg. Innvandrere må bosettes spredt i ulike steder for å få møte mange etniske norske naboer og for å mestre språk, bli kjent med nordmenn og å få norske venner. Deretter å integrere seg i det norske samfunnet. Jeg kan forstå at innvandrerne gjerne vil prioritere folk med sin egen kultur som sine naboer, men integrering er enda viktigere. For å få til dette forslaget kan det være nødvendig å forandre regler i samfunnet.
Disse forslagene er selvfølgelig på mikronivå, og det kan finnes andre forslag eller noen mangler i mine forslag. I hvert fall ønsker jeg virkelig at både nordmenn og innvandrere her i landet samarbeider for integrering av innvandrerne slik at det skaper fred og forståelse med hverandre.

— oOo —

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s